“Achter deze strakke, moderne villa schuilt een bijzonder verhaal. De opdrachtgever kwam bij ons op kantoor naar aanleiding van een artikel, waarin gesproken wordt over lokaal ondernemerschap. Hij had de wens om de duurzaamste woning van Dordrecht te bouwen. Het mooie aan dit project was dat de klant vanuit dezelfde intrinsieke motivatie handelde als ik doe en deed. Dus eigenlijk kwam een gezamenlijke droom bovendrijven!

De traditionele bouwmethodes zijn niet de meest duurzame. Maar als je garanties moet geven op constructies, dan is het makkelijker om terug te grijpen naar methodes die zich al bewezen hebben. Wij durfden het wel aan om te kiezen voor nieuwerwetse methodes. Er is dan ook niets traditioneels aan deze woning. We hebben steeds gekeken naar het hergebruik van de materialen. Wat stoppen we erin en wat kunnen we daar over 25 jaar mee? De fundering is zo min mogelijk gewapend met traditioneel bewapeningsstaal, maar met staalvezels. Verder hebben we gekozen voor houtskeletbouw en isolatie van cellulose, wat is gemaakt van oud papier.

Het was een uitdaging; hoe ver kunnen we verantwoord gaan om zo duurzaam mogelijk te bouwen? Uiteindelijk is het een fantastische, duurzame woning geworden met een heel hoog afwerkingsniveau. Het was één van de eerste ‘plushuizen’ in Nederland. Met dit project hebben we bewezen dat nieuwerwets bouwen kan!”