We doen wel vaker zichtbare projecten, maar dat je aan de Grote Kerk in Dordrecht mag werken is wel héél bijzonder.

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwe Kerk van Dordrecht is al eeuwenlang onderdeel van de binnenstad van Dordrecht. De basis was een rond 1100 gebouwde kapel, die later werd afgebroken en vervangen door een groter gebouw. De Grote Kerk is een Rijksmonument en heeft een rijke bouwgeschiedenis met complexe restauraties. Het schip van de sinds 1572 protestantse kerk is eigendom van de kerkelijke Hervormde Gemeente Dordrecht, de fusiegemeente waarvan de Grote Kerk Gemeente deel uitmaakt.

Op dit moment wordt er geld ingezameld om de vele glas-in-lood ramen te restaureren. Onze timmerman heeft er een aantal van heel dichtbij gezien, want wij  mochten de voegen van een aantal ramen van het Hoogkoor onder handen nemen. “Van de zandstenen kozijnen was de voeg vergaan, waardoor water naar binnen lekte. We hebben de voeg eruit geslepen en nieuwe kitvoegen aangebracht. Die hebben we vervolgens met voegzand ingesmeerd, zodat ze er weer uitzien als een echte voeg.” Zo is de lekkage verholpen en wordt schade aan de binnenkant van de kerk voorkomen. In elk geval voor de komende 10 jaar, want dan wordt de hele ruit aangepakt.

Het bereiken van de bouwplaats en de aanvoer van materialen was een uitdaging: “We hadden een steiger nodig, want de ramen zijn een meter of vier hoog. En platen om het koperen dak eronder te beschermen. Al die spullen moesten door een hofje en onder bogen door en dat was best krap. Maar we kregen het er net overheen, elke keer een klein stapeltje.” En dan zijn er natuurlijk nog de bruiloften waar je rekening mee moet houden – de Grote Kerk is een geliefde trouwlocatie. “Af en toe keek je naar beneden en kwam er een bruidspaar langs. Dat zie je ook niet op elke bouwplaats.”