“De gemeente Papendrecht had een aanbesteding uitgeschreven voor een kinderboerderij. De focus moest liggen op duurzaamheid. Dit was ons eerste  project volgens een Build & Construct-principe en met succes: het zorgde ervoor dat we van een aannemertje in Dubbeldam ineens veranderden in een partij die serieus genomen werd door de gemeente.

In het plan stond duidelijk dat het een educatief, milieuvriendelijk en verantwoord gebouw moest worden. Het moest een voorbeeld zijn voor de jeugd en over 40 jaar nog dezelfde uitstraling en functionaliteit hebben. We hebben daarom vol ingezet op duurzaamheid. Al in het ontwerp zochten we steeds de balans tussen esthetiek en milieubelasting van de materialen. Beton is bijvoorbeeld eigenlijk altijd nodig, maar er is veel energie voor nodig om het te produceren. Door de oude gebouwen op het terrein te integreren in ons ontwerp, hebben we bestaande materialen kunnen hergebruiken. Van het waterbassin, een grote ronde silo, hebben we stallen gemaakt voor de dieren. Met behulp van overstekken zorgden we ervoor dat de gevels en kozijnen nagenoeg niet nat worden. We hebben zelfs gekeken vanuit het oogpunt van de dieren, wat voor hen prettig zou zijn. Alles was tot in de puntjes uitgedacht en ook de uitvoering liep soepel. De vergaderruimte bleek alleen wel een beetje te galmen, maar dit was met wat geluidsreducerende materialen gelukkig snel opgelost.

Ik denk dat dit misschien wel ons mooiste project was. Niet per se qua gebouw, want we hebben heel veel mooie dingen gemaakt. Het was het teamwork. Iedere laag binnen ons bedrijf heeft aan dit project bijgedragen. Dat je dan de opdracht krijgt én als team de beloofde prestatie nagenoeg zonder problemen waarmaakt, is wel erg gaaf.”