Van timmerman op zijn 16de tot directeur van een twee bouwondernemingen met ruim 20 medewerkers. Al jong had Adriaan Bossenbroek (30) een stip op de horizon: in de bouw de hele breedte beslaan. ,,Door de overname van Krijgsman Bouw, een vakvolwassen bedrijf, kan ik dit doel veel sneller realiseren.” Een gesprek over kansen zien, je onderscheiden en passie.

Sinds begin 2016 is de Ambachter eigenaar van het Dordtse Krijgsman Bouw en tevens lid van de DOV. ,,Ik geloof in lokaal ondernemerschap en daarvoor moet je bij de DOV zijn. Ik wil het netwerk beter leren kennen, ontdekken waar kansen liggen en heb al positieve contacten opgedaan.” In de ‘huiskamer’ van het bedrijf aan de Sikkelstraat vertelt hij over zijn loopbaan als ondernemer: ,,Ik ben een praktijkman. Na twee jaar timmeren bij een baas dacht ik: wat hij kan, kan ik ook. In 2007 begon ik voor mezelf; met een oude wagen en een bak met handgereedschap. In 2008 had ik al mijn eerste jongen in loondienst: mijn zwagertje, die al vanaf zijn 14de met mij meeliep.”


Het was midden in de crisis en hij zag dat de vijver steeds kleiner werd. ,,Daarom zocht ik een andere vijver op: de montagetechniek. Bouwgerelateerde handelsbedrijven gingen dat onderdeel juist uitbesteden en mijn bedrijf Bossenbroek Montagetechniek kon daardoor groeien. Ik begreep het vak van verkoop tot oplevering. Daarbij is communicatie de afgelopen jaren heel belangrijk geweest op de bouwplaats. .We hebben ons best gedaan om ons op dat gebied te onderscheiden. Die werkwijze heb ik ook doorgevoerd binnen Krijgsman Bouw. Klanten moeten goed geïnformeerd zijn, snel en adequaat een gedegen antwoord krijgen, ook al in het offertetraject. Die alerte houding blijkt een van de redenen waarom mensen voor ons kiezen. We automatiseren ook enorm op dat vlak. Er zitten echt vier goudvinkjes op kantoor en nog eens zo’n zestien man op de bouwplaatsen. Daarnaast hebben we een flexibele schil van zzp’ers.” Een waardevolle erfenis van de crisis, noemt hij dat. ,,Ik wil hen het liefst vasthouden en aannemen als we groeien.”


Adriaan Bossenbroek wil zich met Krijgsman Bouw vooral richten op de regio. ,,De meeste van onze medewerkers komen uit deze omgeving. Dat betekent dat we weinig reistijd hebben, weinig onwerkbare uren, dat de euro’s die we verdienen ook hier worden uitgegeven. Dat is een bewuste keuze en leidt al tot bijzondere opdrachten en een mooie orderportefeuille.”

Een andere bewuste keuze is de aansluiting bij Cirkelstad Drechtsteden, een regionaal en landelijk platform dat werkt maakt werk van steden zonder afval en zonder uitval. ,,Het rentmeesterschap voor de aarde, het sociaal willen ondernemen moet het ‘zijn’ van je bedrijf worden. Dat begint door mensen om me heen te verzamelen met dezelfde passie. Daarom ben ik aangesloten bij Cirkelstad Drechtsteden, waar we met diverse partijen gaan werken aan het hergebruik van afval en mensen die aan de kant staan een kans geven. Bij ons werkt een Wajonger. Ik vind het leuk om hem te motiveren en stimuleren. Dan zie je dat hij verantwoordelijkheid gaat nemen. Als ondernemer draag je ook zo bij aan een sociale omgeving.”