Allround aannemersbedrijf Krijgsman Bouw uit Dordrecht werkt al weer geruime tijd met de cloud-software van Exact bouw7. De overstap was even wennen, maar nu heeft iedereen er plezier van, op kantoor én in de uitvoering. Het resultaat liegt er niet om: er was geen kolossale investering nodig, het is veel efficiënter werken, er is een hele fte bespaard en het management kan beter dan ooit monitoren en sturen.

Eigenaar Adriaan Bossenbroek ziet graag tevreden gezichten en niet alleen bij zijn klanten. Ook bij zijn circa 25 vaste medewerkers overheerst tevredenheid en dan hebben we het over de cloud-benadering van Exact bouw7. Dat is tot op heden het enige, volledig cloud- based platform voor de bouw dat een volledig alternatief biedt voor de traditionele ERP.

Door volledig in de cloud te werken konden de papieren werkbonnen snel worden vervangen door een app op smartphone of tablet. Dat bleek al meteen een stuk efficiënter te werken, zowel aan de uitvoeringskant als op de afdeling administratie. Maar dat is niet alles. Door het webbased werken heeft het bedrijfsmanagement een beter en vooral sneller inzicht in de voortgang en kosten van onderhanden projecten. Daarmee valt dus beter dan ooit te sturen en dat kan het verschil maken tussen winst of verlies. Hetgeen vijf jaar geleden bij de overname wel anders was en niet per se beter.

Het in 1996 opgerichte Krijgsman Bouw werd in januari 2015 overgenomen door de toen 28-jarige Adriaan Bossenbroek. De inventaris omvatte ook een gedateerd computersysteem. Twee maanden na de overdracht investeerde Adriaan al in een geheel nieuw software-systeem. Helaas deed dat niet wat hij ervan verwachtte, of zoals hij het omschrijft: “Voor verbeteringen en slimme toevoegingen werd steeds weer naar de toekomst verwezen, terwijl ik ze al direct wilde kunnen inzetten.”

Bovendien vergt zo’n op pc’s en eigen servers gebaseerd systeem veel onderhoud en besefte hij al snel dat, als een dergelijk systeem zou stilvallen, het zijn bedrijf veel meer geld zou kosten dan investeren in een betrouwbaar en efficiënt werkend systeem. Gelukkig was hij inmiddels in contact gekomen met het eveneens jonge team van bouw7. Dat werkte als eerste volledig in de cloud en gaf daarmee invulling aan menige wens van Adriaan. Die nam vervolgens een daadkrachtig besluit. Hij schoof het twee jaar oude computersysteem aan de kant en stapte radicaal over naar het cloud-based softwaresysteem van bouw7. Je moet maar durven….. Aan de andere kant: bijna iedereen loopt tegenwoordig met een smartphone op zak en is dus eigenlijk al gewend aan het ‘werken’ in de cloud. Terugkijkend blijkt dat maar al te waar. De invoering ging sneller en probleemlozer dan verwacht.

Passende aanpak

Als ‘early adaptor’ van het toen nog vrij nieuwe werken in de cloud is Adriaan een geliefde klant geworden, zo horen we van Aldert Hietkamp, New Business Advisor bij Exact bouw7. Met name voor MKB-bedrijven is de cloud- software een uitkomst, want ze is goed betaalbaar, gemakkelijk te implementeren en er wordt voortdurend met de klant meegedacht.

Aldert was vanaf het begin contactpersoon voor Krijgsman Bouw: “Ik zag al snel dat onze aanpak – een snel en gemakkelijk aanpasbaar cloud-systeem -uitstekend past bij een ambitieuze ondernemer als Adriaan, die graag verder kijkt en daar moeite voor wil doen. Want overstappen naar de cloud is best een cultuuromslag, waar je in het begin enkele hordes moet nemen. Adriaan zette meteen de schouders eronder, toonde lef en wordt daar nu voor beloond.”

Beloning voor lef

Wat die beloning is vertelt Adriaan graag zelf: “Om te beginnen was er voor het werken in de cloud geen kolossale investering nodig, want voor een vast bedrag per maand kun je snel aan de slag. De aanpassingen die ik voorstelde waren snel gerealiseerd, zodat het binnen de kortste keren echt ons eigen systeem was. Puur financieel hebben we door werken in de cloud en het ontbreken van een eigen computersysteem een hele fte bespaard. Op jaarbasis telt dat flink aan. Maar ook onder aan de streep levert het heel wat op: zo kun je bijvoorbeeld sneller factureren, want alle gegevens staan al klaar in de cloud, je hoeft alleen maar wat vinkjes te zetten. Dat biedt rust en controle en vooral veel meer tijd voor het echte werk.”

Tot slot wijst hij er nogmaals op, dat het werken in de cloud de productie buiten, in de uitvoering, veel inzichtelijker maakt en dat er daardoor beter is te sturen en te monitoren, met alle economische voordelen die daarbij horen.